Tocatorul modern al resturilor din bucatarie

Un dispozitiv aproape necunoscut si rar folosit in bucatariile din Estul Europei, desi este aproape indispensabil in bucatariile din S.U.A si Australia.
Bucataria produce cea mai mare cantitate de gunoi dintr-o casa,  in mare parte de natura organica.
Dispozitivul  de eliminare a gunoiului organic este folosit pentru toate tipurile de deseuri alimentale (vegetale si animale): resturi de radacinoase, coji de oua, oase, resturi de fructe. In cazul materiale fibroase si mult prea dure, precum resturi de porumb, frunzele si tulpinile acestea pot bloca dispozitivul.
Masina de tocat deseuri, asa poate fi denumit cel mai bine acest dispozitiv, se poate gasi si pe piata din Romania.

Deseurile organice (adica resturi de mancare, lemn, fibre) sunt deseuri biodegradabile dar, din pacate, ajung  alaturi de alte deseuri (plastic, chimicale) care impiedica utilizarea biomasei.
Se estimeaza ca 30% din  deseurile unei gospodarii reprezinta deseurile aflate in aceasta categorie, iar lipsa unui spatiu de depozitare-separare sau pentru realizare compostului, face ca aceste deseuri organice sa nu  se recupereze.

Nota: Un impediment in colectarea gunoiului menajer organic ar fi mirosul degajat, o alta problema degradarea rapida a resturilor vegetale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Instagram